неділю, 16 листопада 2014 р.

Прикмети про дітей

Прикмети про дітей

Батьки завжди з особливим трепетом ставляться к маленьким діткам, адже всім відомо, що здоров'я, звички, риси характеру малюка закладаються ще в дитинстві. Мами і тата часто уважно прислухаються до народних прикмет про дітей, бо вони часто збуваються. Навіть якщо вам здадуться архаїчними представлені у нас прикмети про дитину, ознайомитися з ними буде дуже цікаво.

Цікаво, що в давнину знаючі люди примудрялися передбачати майбутнє дитини з перших днів його життя. Вони складали цілі інструкції з визначення статі наступної дитини в сім'ї, причому дізнатися про майбутнє дитинку можна було за кілька років до її зачаття! «Як?» - Запитаєте ви. За допомогою спостережень за поведінкою першої дитини і його матері!

Дивно, але навіть сьогодні деякі прикмети про дитину, складені нашими предками багато століть тому, працюють. Безсумнівно, в них присутня частка забобони і страх перед неминучістю фатуму. Однак є в них і сила - сила народної віри в добре, світле майбутнє дітей.

1. Народився в «сорочці»

Вираз «народився в сорочці» має буквальне значення. «Сорочки» називають тонку плівку, яка являє собою частину дитячого місця. Оскільки «сорочка» покриває голову новонародженого, в Англії її називають «благословенній шапочкою». Кажуть, що народжений в «сорочці» немовля буде щасливий у житті і ніколи не потоне, але для цього «сорочку» потрібно зберігати до кінця життя.
У багатьох народів настільки сильна віра в «щасливу сорочку», що на Русі будь-якого щойно народженого малюка загортали в ношений батьківську сорочку - на щастя. А тепер дитинку кладуть мамі на живіт, щоб він відчув батьківське тепло. У певному сенсі цей ритуал є сучасною інтерпретацією стародавньої прикмети.


2. Материнська спідниця і батьківський плащ

Взагалі, існує багато прикмет, пов'язаних зі статтю дитини та одним із батьків. Наприклад, за старих часів сильної захистом для хлопчика вважалася материнська спідниця, а для дівчинки - батьківський плащ. Крім того, вірили, що щасливими будуть хлопчики, схожі на матір, і дівчатка, схожі на батька.
 

3. По сходах вгору

Велика увага в прикметах приділялася першим діям по відношенню до дитини. Вважалося, що успішну кар'єру зробить той, кого після народження пронесли вперше вгору по сходах, а не вниз.

4. Перший поцілунок

Дуже важливо, хто першим поцілує дитину, не вважаючи, матері, звичайно. Ретельно стежили, щоб це був хороший, добрий, шанована людина, тому що він зробить вплив на все життя маленького.


5. Молочні ріки

Цікавий ритуал першого купання малюка: щоб у мами було багато молока, воду у ванні треба забілити молоком. Це також врятує дитину від пристріту. У ванночку можна покласти срібний предмет, але не хрестик. Повір'я не радять купати дітей по п'ятницях і неділях. Мити руки і прати пелюшки у воді, якою купали малюка, теж не можна.

6. Немовляти в п'яти не цілують - довго ходити не буде.
Матусі ніколи не упустять можливості поцілувати свою дитину в ніжки. Адже все це таке дороге. Немає можливості знайти реальний зв'язок з тим, що малюка цілують в ніжки, і тим, що він починає пізно ходити. Однак, коли таке відбувається і дитина довго не встає на ніжки, ми ніколи не пов'язуємо це з нашими колишніми проявами ніжності.

 7
. Не можна стригти дитину до року, щоб думку не вистригти.
Або, ще кажуть, бідним виросте. Прямуєте ви цій прикметі, або вважаєте її марновірством - в будь-якому випадку, не забувайте про техніку безпеки! Маленькі діти надзвичайно рухливі. І, що особливо важливо, не допускайте, щоб перша стрижка для вашого малюка перетворилася на справжнє катування. Побільше любові, терпіння, спокою.


8. Не можна дивитися на немовля, коли він спить - може бути переляк.

Молоді матусі не можуть намилуватися на своїх крихіток. От і стоять над дитячим ліжечком, милуючись безневинним сном свого чада. Їй здається, що малюк, прокинувшись, повинен їй так само зрадіти, як вона радіє йому. Коли на світ з'являється немовля, то він якийсь час не може розрізняти обличчя людей. Йому все одно, хто перед ним знаходиться. Однак блискучі предмети він бачити може. Очі у людини завжди блищать. Якщо, прокинувшись, малюк побачить перед собою блиск очей, він може сильно злякатися. З точки зору медицини такий переляк може привести до енурезу, до неврастенії, і багатьом іншим захворюванням.

 
9. До тих пір, поки дитина не навчиться говорити, його не можна годувати ні юшкою з риби, ні самою рибою.

Тут прямий зв'язок з тим, що риби "не розмовляють". Отже, і дитина може залишитися німим. Але не можна виключити і прозаїчніше, побутове пояснення: в рибній юшці і в рибі зустрічаються дрібні кістки, і дитина, що не навчилась говорити, не зможе сказати про те, що вона подавилась або вкололась кісткою, що загрожує ускладненнями і навіть загибеллю малюка .


10. Щоб у немовляти все було добре - не залишайте на ніч його речі на мотузці на дворі.

Білизна малюків повинно бути особливо ретельно випрані і випрасувані - це знають усі. За ніч із залишеними на вулиці речами малюка може статися що завгодно. Їх може замочити дощ, їх можуть забруднити птахи, вони можуть просто припасти пилом. Так що забобонами цю прикмету назвати складно.


11. Грудничка на стіл ніжками не став - ходити не буде довго. 

12. Не сади дитя на стіл - а то без причини падати буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар