вівторок, 24 лютого 2015 р.

Весільні прикмети

Найкращі дні для вінчання та одруження - субота і неділя (правда, в різних
церквах є варіанти), хоча американці вважають найкращим днем ​​для весіль понеділок.
Найкращий час - друга половина дня.У травні одружитися - подумайте, щоб не вік маятися ...


Раніше весілля ніколи не грали в такі дні:Протягом усіх чотирьох постів: Великого, Петрового, Успенського і Різдвяного, а також під час святок, у період від Різдва Христового до Богоявлення (з 7 січня по 20 січня).
В суботу, а також напередодні храмових і великих свят, щоб передсвятковий вечір не проходив для шумних веселощів та розваг.У вівторок і в четвер, напередодні пісних днів середи і п'ятниці протягом року.Під час маслениці (тиждень до Великого посту).У день усікновення голови Іоанна Предтечі (11 вересня);  

в день Воздвиження Хреста Господнього (27 вересня).В травні. У день святого апостола Якова 13 травня (30 квітня за старим стилем) припиняли сватання. А якщо хто сватався, вважали його пропозицію образливим і навіть непристойним. Народна весільна прикмета в травні одружуватися, все життя маятися. Але бувають і винятки.По парних числах. Кращими вважаються непарні числа: 3, 5, 7, 9 або ті числа, які при додаванні дають в сумі вищеперелічені, наприклад 25 в сумі 7. 
16 липня (3 липня за старим стилем) день мученика Иакинфа, святого Филипа, митрополита Московського.У день мучениці Феодосії Тирський і святого блаженного Іоанна 11 червня (29 травня за старим стилем). Казали: "День святої Федосьи коштує один усіх понеділків".29 лютого, в день преподобного Касіяна Римлянина. У давнину в цей день боялися навіть з хати виходити, щоб не сталося нещастя. "Касьян косоокий, від нього братці, ховайте все, жваво зурочить, та так, що потім ні попи не відчитають, ні бабки не відшепочать."

 Будьте обережні!Навіть якщо ви ніколи не слідували весільним прикметами, все одно краще бути обережним і обачним під час весільних церемоній, це позбавить вас від зайвих хвилювань і неприємностей. Отже, чого не можна робити на весіллі.Не призначайте весілля на 13 число.Не кидайте обручку,  не розбивайте дзеркал, не втрачайте рукавичок, не надягайте весільну сукню через ноги, не наступайте в калюжі, не відволікайтеся від весільної церемонії, не вітайте голосно своїх старих приятельок і приятелів, а то вас неправильно зрозуміють оточуючі, що може послужити їжею для пересудів, ще не запрошуйте в свідки одружених і розлучених друзів, не надягайте на весілля нове взуття, а також коштовності - тільки біжутерію, не надягайте перли (до сліз, кажуть), перевірте шнурки, каблуки.Не фотографуйтеся нарізно на весіллі і не даруєте напередодні весілля один одному фотографій.Прикмета застерігає, ніколи нікому не давайте приміряти свою обручку.За столом будьте уважні, нічого не розливайте, не розкидайте.Весільні прикмети попереджають - Не дозволяйте своїм подругам мити на весіллі посуд. А також не ставте своїх подруг і друзів попереду себе перед дзеркалом (прикмета така).Якщо на вулиці ви побачили весільну процесію - хапайтеся за гудзик (на щастя).  


Що не можна дарувати на весілля?

Не можна дарувати червоні троянди.

Не можна дарувати виделки, ложки, ножі.
Не можна дарувати спідню білизну.
Не можна приходити в чорному одязі.
Не можна переходити дорогу молодим, коли вони йдуть в загс або в церкву.
Не можна мити посуд (нехай це зробить обслуговуючий персонал).

Весільні прикмети в ЗАГСі

Прикмети на весілля

Річниці весілля, подарунки на річниці

Весільні прикмети в ЗАГСі

Прикмети в ЗАГСі
Молодята повинні весь час триматися разом, щоб ніхто не пройшов або не встав між ними. Щоб союз був непорушний!Всі молоді з нетерпінням в момент реєстрації шлюбу чекають, коли ж оголосять: «Встаньте, молоді, на рушник і кільцями з'єднайте Ваш шлюб», а все лише для того, щоб зайняти першість у сімейному союзі - «Хто першим на рушник встане, той і буде главою сімейства ».Ніяких прикрас на руках не повинно бути. Їх прикрасить обручка.Після того, як наречений надів нареченій обручку, ні нареченому, ні нареченій не можна брати порожню коробочку з-під кілець. Коробочку краще узяти незаміжній подрузі або нежонатому товаришу.Наречена, запам'ятай! Надягати кільце нареченому потрібно до основи пальця - міцніше буде любити.Якщо вірити весільним прикметами - обручка під вінцем упустити - не до добра сімейного життя.Якщо під час урочистої весільній фотосесії в загсі у нареченої засвербіла ліва долоня - бути їй багатою, а якщо права - то гості не переведуться в її новому будинку.При виході із загсу молоді зазвичай тримаються за руки. У кого з молодих рука лежатиме нагорі, той і буде керувати сім'єю.Якщо доторкнутися до кілець нареченого і нареченої на весіллі, значить, скоро на своєму весіллі гуляти будеш.Якщо після повернення із загсу додому нареченому з нареченою хтось перейде дорогу -в сімейній справі не заладиться.Прийнято після одруження молодим дивитись в одне дзеркало.


Прикмети на весілля

Річниці весілля, подарунки на річниці

Прикмети на весілля

Весільні прикмети часто використовують, щоб уберегти молодих від невдач в подальшому подружньому житті, щоб пара була щаслива все своє життя.

Якщо напередодні весілля у жениха засвербів ніс - всі гості будуть ситі і задоволені.

 Букет нареченої наречений ні в якому разі не повинен нікому давати в руки до тих пір, поки він сам його не подарує своїй нареченій.

 Букет нареченого наречена не повинна випускати з рук протягом всього святкового дня - випустиш букет, і щастя твоє може злетіти. В крайньому випадку, букет можна дати потримати нареченому чи мамі. Лише на весільному банкеті можна поставити його на стіл перед собою, а увечері слід узяти його до себе в спальню.
 Якщо в день весілля молодій допомагає вбиратися жінка, яка щасливо прожила в шлюбі більше семи років, - наречена буде щаслива і здорова.

 Наречений спіткнувся об поріг будинку своєї коханої - потрібно чекати ще одне весілля.
 Зустрічатися з нареченим вранці напередодні одруження наречена ні в якому разі не повинна.
 Бачити майбутнього чоловіка і розмовляти з ним до поїздки в загс - це вірна прикмета того, що її шлюб буде нещасливим. 
В'язати коханому до весілля який-небудь одяг - до зради і розставання. 
Якщо наречений у метелику - може змінювати. 
Якщо наречений в сірих, світлих або білих туфля - матиме крихке здоров'я і недовгий вік.
 Дуже важлива весільна прикмета. Виходити заміж потрібно обов'язково в туфлях, щоб був закритий носок і п'ятка - щастя з будинку не витече.Не можна виходити заміж в босоніжках - життя буде босе.Покладіть в праву туфлю мідну монету - сімейне життя молодят буде вдалим, успішним і багатим.Обручки міряти нікому не давати ні до, ні після весілля.

Щоб молоді не потребували грошей, наречений в день весілля повинен покласти в правий черевик монету, яка потім зберігається як сімейна реліквія.І нареченому і нареченій потрібно закріпити на одязі англійську шпильку голівкою вниз - від пристріту.Нареченій --на поділ сукні, нареченому-- там де бутоньєрка, але так, щоб шпильку не було видно. 

 Наречена повинна зробити на подолі плаття або в іншому невидимому для очей місці пару стібків від пристріту.
Перед вінчанням наречена повинна трохи поплакати - шлюб буде щасливим.Краще всього, якщо ці сльози будуть від напутніх слів батьків, а не через якихось накладок або проблем.Коли наречена відправляється до церкви / загсу, мати передає дочці сімейну реліквію: кільце, хрестик, брошка, браслет та ін., Щоб ця річ знаходилася з нею при вінчанні, оберігаючи її.

До моменту вінчання / реєстрації наречена не повинна бачити себе в дзеркалі повністю одягненою. Наприклад, можна подивитися на себе без рукавичок або в платті, але без фати.При виході з будинку на вінчання / реєстрацію бажано, щоб на нареченій була вуаль від пристріту. Коли вона увійде до ЗАГСу або до церкви, при бажанні вуаль можна відкинути.Після того як наречений надів нареченій обручку, ні їй, ні йому не можна брати порожню коробочку з-під кілець або тарілочку, на якій вона лежала.Коробочку краще узяти незаміжній подрузі або другу.В день вінчання батьки повинні стежити, щоб ніхто із сторонніх і гостей не поправляв одяг на нареченому і нареченій.Молодята повинні весь час триматися разом, щоб ніхто не пройшов або не встав між ними, щоб союз був непорушний.Вінчальні свічки наречений і наречена повинні затушити одночасно - це до довгого спільного життя.Після вінчання молоді повинні заглянути в одне дзеркало - до успіху, до дружнього і щасливого життя.При виході з церкви / загсу потрібно обсипати молодих крупою: рисом, пшоном або зернами пшениці - це до життя в достатку.Молодим не можна їхати на банкет прямою дорогою. У народі кажуть, що треба ввести в оману нечисту силу, а тому маршрут вибирають складний. До речі, з такої нагоди в деяких країнах до заднього бампера прив'язують порожні консервні банки, щоб бринькали по дорозі і відлякували всяку нечисть.Коли молоді під'їжджають до місця святкування весілля, машина повинна голосно сигналити. Це також відноситься до відлякування нечисті.

Танцювати на весільному банкеті молодята повинні тільки разом і небагато з батьками. Батьки після танцю зі своїми дітьми обов'язково повинні знов з'єднати їх, підвести один до одного.Весільний торт розрізає наречена, жених підтримує ніж.Шматок торта з основним малюнком жених кладе на тарілку своєї судженої, наступний шматок наречена підносить нареченому, а потім вже гостям. Ця прикмета до взаємної згоди і допомоги один одному.З фатою і бутоньєркою розлучатися не можна. Фата і бутоньєрка зберігаються удома як сімейна реліквія, і коли народжується в сім'ї дитина, фатою, наприклад, накривають малюка, коли він хворіє, або вішають над його ліжечком від пристріту. 

Наречена повинна в день весілля надіти на себе щось нове, щось з «чужого плеча» (окрім фати, рукавичок і природно, нижньої білизни, панчох), щось ношене.
Після того, як наречена відправилася з будинку на вінчання / реєстрацію, потрібно хоча б символічно помити підлогу, щоб нареченій було легше увійти до чоловікового будинку. Найкраще це зробити її матері. 2-3 хвилини весільний кортеж цілком може почекати!

При виході з церкви / загсу потрібно обсипати молодих крупою: рисом, пшоном або зернами пшениці до життя в достатку. 
Подружкам нареченої і іншим незаміжнім пані, охочим зловити букет нареченої, замість дарованого нареченим букета потрібно кинути замовлений наперед альтернативний, або «фальшивий», букет, який трохи схожий на букет нареченої.

Річниці весілля, подарунки на річниці

понеділок, 23 лютого 2015 р.

П'ятниця 13

Чому люди бояться п'ятниці 13?

Яку ж загрозу таїть в собі ця дата, і звідки пішли страхи, пов'язані з «чортовою дюжиною»? Багато хто вважає, що виною всьому фільм режисера Альфреда Хічкока «П'ятниця 13-е». Хтось копає глибше і згадує сумнозвісні події, пов'язані з розгромом ордена Тамплієрів. А багато вчених, простежуючи історію нещасливого числа, стверджують, що причина приховує в глибині століть.
Ще древні римляни вважали «13» числом смерті, руйнування, нещасть. Деякі теологи вважають, що саме в п'ятницю, 13-го Єва скуштувала заборонений плід і дала його своєму чоловікові Адаму, в результаті здійснилось велике гріхопадіння і рід людський був вигнаний з Едему. Є думка, що в п'ятницю, 13-го Каїн убив свого брата Авеля, але подібного роду здогадки виглядають антинауково і вельми непереконливо.
Більш ясна версія про те, чому саме число 13 стало вважатися нещасливим, теж пов'язана з тлумаченням Святого Письма. Згадують Таємну вечерю і зрада Іуди, який був тринадцятим учнем Спасителя. Однак у Біблії немає жодного рядка про те, що число «13» вважається проклятим, нещасливим. І навіть версія про Юду не витримує критики, адже апостол Петро тричі відрікся від Христа, коли його взяли під варту, а інші учні розбіглися.
Ще з більшим побоюванням люди ставляться до того дня, коли 13-число випадає на п'ятницю. Найпереконливішою з історичної точки зору виглядає версія про походження поганої слави цього дня, пов'язана з подіями 13 жовтня 1307. Саме в цей день, а саме в п'ятницю, 13-го, за підтримки короля Франції Філіпа IV Красивого папа Римський Климент V, який давно мріяв роздобути багатства ордену тамплієрів і знищити їх, влаштував справжню бійню. Безліч лицарів цього ордена в той день були схоплені, звинувачені в єресі і спалені на вогнищах або закатовані.
Середньовічні легенди свідчать, що відьми і чаклуни влаштовували свої шабаші по п'ятницях, 13-го. У цей день розгулювала всяка нечисть, а чаклунство і ворожба вважалися особливо вдалими і дієвими.
Тріскаїдекафобія і параскевідекатріафоби
Тріскаїдекафобія - люди, що бояться числа 13. Параскевідекатріафоби - люди, що бояться п'ятниці, 13. І таких все більше по всьому світу.
Як показало соціологічне опитування, кожен п'ятий європеєць боїться числа «13». У США, Канаді та Англії біля будинків відсутній 13-Ей поверх і будинок №13. У Формулі-1 більше немає машин під номером «13». В авіакомпаніях немає тринадцятого рейсів і тринадцятих місць, в готелях відсутні 13-ті номера. 13-го числа американці намагаються зайвий раз не виходити з дому, а вже про підписи важливих документів, угодах, переговорах і мови бути не може. Британські хірурги скасовують 50% операцій, призначених на п'ятницю, 13-е. У п'ятницю, 13-го числа, за законами штату Індіана (США) господарі всіх чорних котів, випускаючи на вулицю своїх вихованців, зобов'язані надягати дзвіночки їм на шию.
Ще в зв'язку з цим числом часто згадують космічний корабель «Аполлон-13», запущений в 14 годин 13 хвилин (13 годин 13 хвилин за часом центру управління польотів в Х'юстоні) 11 квітня 1970 (11/4/70 - сума цифр дає 13 ) з комплексу 39 (тричі 13). Корабель повинен був увійти в місячну орбіту 13 квітня, але зазнав катастрофу через вибух кисневого бака на борту. Правда, екіпажу все-таки вдалося повернутися на Землю, але злощасне число все-таки в черговий раз налякало забобонних американців.
13 - щасливе число
Китайці, японці і корейці вважають це число щасливим. Зате не люблять число «4». Кажуть, що в Китаї телефонні номери з четвірками продаються за зниженими цінами.
Наука про числовому значенні кожного слова - гематрія - також вчить ставитися до цього числа з повагою. Євреї і каббалісти, в числі яких безліч знаменитих прихильників, наприклад, Мадонна, вважають число «13» щасливим, бо 13 - гематрія слова «Ахава» - «любов» (слово складається з 4 букв: алеф - це 1, Бет - 2 , два хей - 5 + 5, що в сумі дає 13).
Що стосується п'ятниці, то її особливо люблять в Португалії та Іспанії і вважають сприятливим днем ​​для плавання, бо Колумб почав свою першу подорож, під час якого була відкрита Америка, саме в п'ятницю.
Думки фахівців розходяться
Соціолог Едгар Вундер з Центру парапсихології в Зандхаузене (Німеччина) провів статистичний аналіз майже 150 тисяч нещасних випадків по п'ятницях в період з 1985 по 1999 рік. Дослідження показали, що поєднання п'ятниці з 13-м числом анітрохи не небезпечніше звичайних п'ятниць.
Доктор Алекс Скенлон з британського міністерства охорони здоров'я: «П'ятницю, що припадає на 13-е число, і справді не можна вважати таким же днем, як всі інші. Встановлено, що в цей день в Лондоні в лікарні поступає на 50 відсотків більше пацієнтів, ніж у середньому за тиждень. Відомо також - і це підтверджує поліцейська статистика, - що в цей день багато хто воліє не користуватися автомобілем. Отримані результати можна інтерпретувати по-різному. Можливо, ми маємо справу з чистою випадковістю або якимось статистичним фокусом. Тим не менш, не варто ігнорувати досліджувану дату. Не виключено, що вона дійсно приносить нещастя. До тих пір, поки не буде знайдено пояснення даному явищу, доводиться визнати, що «П'ятниця, 13-е» насправді «поганий день». Тому краще посидіти вдома ».
Кандидат психологічних наук Валерій Голіков: «Існує два види забобонів. Перший пов'язаний з поширеними релігійними віруваннями, споконвіку існуючими в різних культурах. Інший - це наші маленькі індивідуальні забобони. Адже майже у кожного з нас є свої особисті ритуали, які настільки тісно пов'язані з нашим повсякденним поведінкою, що часто розцінюються як прості звички. Один не може повернутися додому за забутим парасолькою, навіть якщо дощ періщить як з відра - раптом «дороги не буде». Інший, під'їжджаючи до будинку, зробить великий гак на машині, якщо дорогу перебігла чорна кішка. Третій ніколи не пришиє на собі відірваний гудзик, навіть якщо викликає високе начальство, - щоб лиха не накликати. Статистика показує, що близько 70% населення будь-якої країни вірять у всяку чортівню ».
Професор Кембриджського університету доктор Говард Тіллз: «Нинішній ренесанс марновірств і забобонів не має собі рівного з часів Середньовіччя. Але причина цього тільки в ненадійності нашої епохи і страху перед настільки ж сумнівним завтрашнім днем ​​».

Джерело:http://pochemu-da-pochemu.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=179:13&catid=37

Вербна неділя

Вербна неділя

Тоненьким прутиком
З вербовим котиком
Себе вітаємо
Легеньким дотиком...
Радісну вістку
Собі говоримо,
Що день великий
Не поза горами,
Що вже за тиждень
Буде Великдень! Марія Хоросницька 

Вербиця

Ой ти гілко, гілко вербова
На тобі зелена обнова.
Ще холоднувато надворі,
А ти вже в святечнім уборі.
Ти вже у церковцю ходила,
Господу стежинку встелила
І до нас вернулась, свячена
Гілочко вербова, зелена.
Ти торкни Оленочку трішки,
Хай росте, як мама, заввишки
А Максимка – шпарко й багато,
Хай здоровий буде, як тато. Н. Горик
  
Верба б’є, не я б’ю,
За тиждень – Великдень!
Уже недалечко
Червоне яєчко.
Лоза б’є, не я б’ю,
За тиждень – Великдень!
Будь здоровий, як вода,
І багатий, як земля.
 

Дитячі вірші про Великдень

На Великдень у селі
Раді діточки малі.
В церкві свічечки горять,
Всюди Божа благодать. О. Овсієнко

ПИСАНКА

Я з-за столу не вставала
На яєчку малювала
Роду нашого святиню —
Українську берегиню.
Гарна писанка у мене,
Бо вона для тебе, нене!
А. Крат
 

Христос Воскрес!

Христос воскрес! Радійте нині діти!
Сповнилося найбільше із чудес.
Пропала тьма, і сонце правди світить.
Христос воскрес! Воістину воскрес! Іванна Савицька  
  
Писанка

Українська писанка –
як дитяча пісенька,
як бабусина казка,
як матусина ласка.
Сяду собі скраєчку,
розмалюю яєчко:
Хрестик, зоря, віконце –
стане воно, мов сонце. Анатолій Камінчук

Пpивіт, гoробчику! Ти знaєш –
Xристос вoскрес?!
Ця звiстка pайдужно лунaє
Aж дo нeбес!
Пpивіт, кульбaбко! Знaєш ти –
Cмерть пeреміг Iсус?!
Нeмає влaди в тeмноти,
Я Бoгові мoлюсь!
O coнечку, пpивіт, пpивіт!
Зi мнoю пoрадій!
Любoв’ю викупив нaш cвіт
Гoсподь, Cпаситель мiй!
Cпівають нeбо i зeмля,
Лунa xвала нaд cвітом,
Бo кoжне сeрце пpомовля:
Вoскрес нaш Викупитeль!

Зоряна Живка

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Христос Воскрес! Співає вся природа,
Величний гімн полинув до небес.
Хоч Він помер — з любові до народу,
Із гробу встав, у величі Воскрес.
Христос Воскрес! Яка велична днина!
Яка любов, і ласка, і краса!
Віддав Господь улюбленого Сина,
Щоб людям всім відкрити небеса.
Христос Воскрес! Радійте нині, діти!
Сповнилося найбільше із чудес.
Пропала тьма, і сонце правди світить!
Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Іванна Савицька
  
Найсвітліший цей день

Нaйсвітліший цeй дeнь у життi,
Нaповняється сeрце cнагою.
Тoй, Xто вaжко вмиpав нa xресті,
Вжe вoскрес і cьогодні зi мнoю.

Ллютьcя пpомeні cонця з нeбес,
O Iсус, я pадію дитиннo:
Ти вoістину нинi вoскрес,
Щoб нe вмeрла мoя Укpаїно!


Паска

Тішиться маленька паска,
Тішуся і я, –
Що несу її святити,
Що вона моя. Леся Храплива-Щур 

Писанка

Розмалюю писанку,
розмалюю,
гривастого коника
намалюю.
Розмалюю писанку,
розмалюю,
соловейка-любчика
намалюю.
А сопілка буде грати,
соловейко щебетати,
а гривастий кониченько —
славно танцювати. Дмитро Чередниченко
  
Великдень!


Великий день! Великий день!
Ясний Великдень на землі!
Багато радості й пісень
приніс нам янгол на крилі...
Веснянку діти хороводять –
Христос воскрес! Христос воскрес!
Сьогодні й сонце не заходить,
а сяє й сяє із небес. Микола Щербак

Радість з неба ся являє, 
Паска красна день вітає,
Радуйтеся щиро нині –
Бог дав радість всій родині,
Бог дав радість нам з небес,
Христос воскрес!
Христос воскрес!

(З народного)

Найкраща писанка


Пише писанки бабуня,
пише мама, пишу я.
А чия найкраща буде?
Я гадаю, що моя.
І бабуня так говорить,
так і мама каже так теж.
- Правда, таточку? – питаю.
Він відказує: - Авжеж.
Навіть котик щось муркоче,
видряпавшись на вікно.
Певно, він сказати хоче,
що заслуга тут його,
бо на писанку барвисту
лапку мокру він поклав
і доріжку свіжу й чисту
необачно попсував.

Іванна Савицька
 
Великодня гра 

Стали діти у кільце.
В кожного в руках яйце.
Марті випало на славу 
Розпочати цю забаву, 
Дуже милу, престару 
Великодню гру. 
Ходить дівчина кільцем 
І постукує яйцем... 
Що не стукне – трісь і трісь, – 
Яйця тріскають чиїсь...

Мартине – ціле, тверде, –
Марта рада далі йде...
Стук-стук-стук...
І раптом – хрусь!
Гру продовжує Петрусь.
Стукнув всього
Разів три
І так само вийшов з гри.
За Петром пішов Максим,
Декілька дівчат за ним...
В Олі писанка ціла,
Оля в грі перемогла!
А тепер, відомо всім,
Всі за стіл до Олі в дім
Їсти яйця, все що є...
Просить цей, що виграє. Марія Хоросницька


Свято Пасхи недалечко

Свято Пасхи недалечко,
Люди звичай бережуть, –
Розмальовують яєчка,
Пишні пасочки печуть.
Святкування йде віками, –
Це такі чудові дні:
В гості йти, під рушниками
Страви нести запашні.
Доброзичливо, з любов’ю
Мати щирі почуття,
Людям зичити здоров’я
І щасливого життя.
Святість – це чарівне слово,
Тільки треба так зуміть,
Щоб життя своє святково
У труді й добрі прожить.
 
Н.Б.Куфко

 Мій Ісус живий
 
Ранком пташечка співала:
«Прокидайся і радій!»
Пташка Бога прославляла:
«Мій Ісус Христос живий!»

Під вікном лілéя біла
Розкрива віночок свій.
Бачиш, квіточка зраділа:
« Мій Ісус Христос живий!»

Чуєш, бджілка працьовита
І комашок цілий рій
Новинý несуть по світу:
«Наш Ісус ж-ж-живий, ж-ж-живий!»

І я – дівчинка Діанка
Голосок підношу свій
Весняним, святковим ранком:
«Мій Ісус Христос живий!»
Вікторія Шупортяка

Писанка

Українська писанка –
як дитяча пісенька,
як бабусина казка,
як матусина ласка.
Сяду собі скраєчку,
розмалюю яєчко:
Хрестик, зоря, віконце –
стане воно, мов сонце. Анатолій Камінчук
  
Великдень

Завела нас веснянка у коло,
Красне сонце веде всіх за руки.
І квітки, наче струни, навколо
Таємничі розхлюпують звуки.
І земля – ніби писанка світла –
Кольорова, весела сьогодні.
В церкві люди – святкові й привітні.
Воскресаєм у дні Великодні. Христина Білоус


ПИСАНКА

Я писанка-красуня,
Вся в рисках і квітках.
Красу митців несу я,
Їх славлячи в віках.
Щоби моїм убранством
Втішалися малі,
Мене кладуть на свято
На пишному столі.
Без мене наше свято
Не буде тим, чим є,
Бо писанка багато
Всім радості дає.
О. Олесь


ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Христос Воскрес! Усе радіє,
Сміється сонечко з небес,
Прозора річечка леліє –
Христос Воскрес!
Христос Воскрес!
В траві фіалочки зітхають
І пролісок тремтить увесь,
Розквітла яблунька аж сяє –
Христос Воскрес!
Христос Воскрес!
Дзвенять пташки у полі, в лісі;
І дзвін співає до небес,
Де білі хмарки розплилися –
Христос Воскрес!
Христос Воскрес! M. Верес

Писанки

Ввечері матуся нас чарує,
Писанки на виставку малює.
Віск черпає пищиком із блюдця,
Очі мами лагідно сміються.
Очі мами світяться у ласці:
Квітоньки на писанці зірчасті,
А на другій - півники та бджоли,
Ми таких не бачили ніколи.
А на третій писанці - зірниці,
Ще й під ними золоті жар-птиці.
На четвертій - олені та сарни,
А на п'ятій - рушничок прегарний.
Ввечері матуся нас чарує,
Писанки на виставку малює.
Дивиться і тішиться матуся:
Я у неї малювати вчуся. Степан Жупанин


ПИСАНКА

Розмалюю писанку,
Розмалюю,
Гривастого коника
Намалюю.

Розмалюю писанку,
Розмалюю,
Соловейка-любчика
Намалюю.

Розмалюю писанку.
Розмалюю,
Різьблену сопілоньку
Намалюю.

А сопілка буде грати.
Соловейко щебетати,
А гривастий кониченько
Славно танцювати.
Д. Чередниченко


ХРИСТОС ВОСКРЕС, МОЯ ДИТИНО!

Христос воскрес, моя дитино!
Христос воскрес, Христос воскрес!
Впадімо вдячно на коліна
І помолімось до небес.

Давай же, донечко, молитись,
Дивись на хмарки до небес,
Бог милосердний любить діти...
Христос воскрес! Христос воскрес!
К. Перелісна

Святковий передзвін

Лунає дзвін з усіх сторін:
— Христос Воскрес!
Безсмертний він!
Злітають звуки до небес:
— Дінь-донь, дінь-дон!
Христос воскрес!
Здаля озвався баритон:
— Йому хвала!
Дінь-донь, дінь-дон!
І звідусіль їм вторять в тон:
— Христос воскрес!
Дінь-донь, дінь-дон!
Триває срібний передзвін:
— Славім його!
Земний уклін!
Лунає дзвін з усіх сторін:
— Христос Воскрес!
Безсмертний він! Леся Вознюк lesia.vozniuk.com

Ранок у чистих росах…
“Нині, сьогодні Христос воскрес!” –
Лине хвала стоголоса.
Господа славить квітом рясним
Жовта мала кульбабка
І соловейко співом ясним,
І у ставочку жабка.
Радо співаймо серцем усім:
Бог наш дарує спасіння,
В небі для нас приготовано дім!..
Славмо Христа воскресіння! Зоряна Живка


Подарунок
Дивне диво, диво з див:
хтось яєчко загубив.

І не в місті, не в селі,
а під лісом у траві,
і не біле – кольорове.
Звірі й птиці із діброви –
жаби, миші, круки й сови,
білка, вовк, ведмідь і лис –
всі посходились під ліс.
- Що воно таке? – питають,
вгадують і не вгадають.
Кажуть: - Щоб це не було,
передаймо у село
в подаруночок на свята
чемним хлопцям і дівчатам!

Зайчик кошичка узяв,
писанку туди поклав
і утішно попід ліс
дітям писанку поніс. Роман Завадович 
 
ПИСАНКА

Гарна писанка у мене,
Мабуть, кращої й нема.
Мама тільки помагала,
Малювала ж я сама.

Змалювала дрібно квіти,
Вісім хрестиків малих,
І дрібнюсінько ялинку
И поясочок поміж них.

Хоч не зразу змалювала,
Зіпсувала п'ять яєць, —
Та як шосте закінчила,
Тато мовив: „Молодець!"

Я ту писанку для себе,
Для зразочка залишу,
А для мами і для тата
Дві ще кращі напишу.
К. Перелісна