пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Вербиця

Вербиця

Ой ти гілко, гілко вербова!
На тобі зелена обнова.
Ще холоднувато надворі,
А ти вже в святечнім уборі.
Ти вже у церковцю ходила,
Господу стежинку встелила
І до нас вернулась, свячена
Гілочко вербова, зелена.
Ти торкни Оленочку трішки,
Хай росте, як мама, заввишки
А Максимка – шпарко й багато,
Хай здоровий буде, як тато.
Н.Горик

Верба б'є не я б'ю,
За тиждень – Великдень!
Уже недалечко
Червоне яєчко.
Лоза б'є, не я б'ю,
За тиждень  - Великдень!
Будь здоровий, як вода,
І багатий, як земля.

вівторок, 31 березня 2015 р.

1 квітня - День сміху (День дурня).



 Ви коли-небудь замислювалися про те, чому першого квітня всі жартують, веселяться і влаштовують один одному смішні розіграші? Адже цей звичай існує не тільки у нас, а в багатьох країнах. І це притому, що «День сміху», або «День дурня», як називають у народі це свято, не внесений ні в один календар знаменних подій. Так звідки ж взялася традиція відзначати 1 квітня? Думок існує багато.
 Думка перша. Колись у Франції Новий рік святкували в кінці березня. З 25 березня по 1 квітня люди ходили в гості, дарували подарунки, веселилися як могли. Але в 1562 році Папа Римський Григорій XIII ввів новий календар - григоріанський, і Новий рік був перенесений на 1 січня. Однак французам було шкода розлучатися і з «Старим Новим роком», ось вони і продовжували святкувати його 1 квітня, за що їх і прозвали «першоквітневими дурнями». 
Думка друга. Свято зародилося в Давньому Римі, де відзначали «Свято дурних». Правда відзначали це свято не 1 квітня, а 17 лютого. 
Думка третя. Традиція зародилася в Східній Індії, жителі якої й донині відзначають «День жартів», але не 1 квітня, а 31 березня.
 Думка четверта. «День жартівників» виник з волі неаполітанського короля Монтерея, якому в одне зі свят приготували блюдо з риби.Йому сподобалося частування, і він попросив приготувати його знову. Такої риби не знайшлося, і кухар «підсунув» королю щось схоже. Однак короля обдурити виявилося неможливо - розіграш не вдався, а король не розсердився, а засміявся. Якщо все це сталося якраз 1 квітня, зрозуміло, чому зародилася традиція в цей день жартувати і влаштовувати веселі розіграші.