суботу, 29 листопада 2014 р.

Тьоп-шльоп

Текст пісні "Тьоп-шльоп"

Жив дідусь у білій хаті, 
Дітям дудки майстрував. 
А щоб нам хотілось грати, 
Склав такі смішні слова 
 
Приспів: 
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп все як прудко! 
Я калюжі не боюсь. 
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп ох і дудка! 
Шльоп - калюжа! Во дідусь! 
 
Діда ми любили дуже. 
Дощик-дощик, поспіши! 
Застрибаєм по калюжах! 
Ой як гарно на душі! 
 
Приспів:
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп все як прудко! 
Я калюжі не боюсь. 
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп ох і дудка! 
Шльоп - калюжа! Во дідусь! 
 
Не сумуйте, добрі люди! 
В щастя вірите чи ні? 
Всім, як дітям, гарно буде, 
Всі підстрибуйте мені! 
 
Приспів:
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп все як прудко! 
Я калюжі не боюсь. 
Тьоп-шльоп по калюжах! 
Тьоп-шльоп нумо дружньо 
Тьоп-шльоп ох і дудка! 
Шльоп - калюжа! Во дідусь! 

             
      

середу, 26 листопада 2014 р.

Готуємось до дитячого садку.


 Отже, ви вирішили віддати дитину в дитячий садок. Ваша сім'я перебуває тепер на порозі іншого життя. Будемо вважати, що ви вже знайшли відповідний дитячий садок і домовилися про прийом малюка. Тепер на черзі наступний важливий етап - адаптація вашого малюка. Для того, щоб адаптація дитини до пройшла менш болісно, дуже важливо заздалегідь - за 3-4 місяці зайнятися самостійною підготовкою дитини до дитячого саду.

 
Розкажіть дитині, що таке дитячий садок, навіщо туди ходять діти, чому ви хочете, щоб малюк пішов в дитячий сад. Наприклад: "Дитячий садок - це такий великий будинок з гарним садочком, куди мами і тата приводять своїх дітей. Тобі там дуже сподобається: там багато інших діточок, які все роблять разом - їдять, грають, гуляють. Замість мене там буде з тобою тітка - вихователька, яка стане піклуватися про тебе, як і про інших малюків. 

 У дитячому садку дуже багато іграшок, там чудова дитяча площадка, можна грати з іншими дітьми в різні ігри і т.д. ". Інший варіант: "У дитячому садку діти грають один з одним і разом їдять. Я дуже хочу піти на роботу, тому що мені це цікаво. І я дуже хочу, щоб ти пішов у дитячий садок - тому що тобі там сподобається. Вранці я відведу тебе в садок, а ввечері заберу. Ти мені розповіси, що в тебе було цікавого в дитячому садку, а я розповім тобі, що в мене сталося за день на роботі. Багато батьків хотіли б відправити в цей дитячий садок своїх дітей, але беруть туди не всіх. Тобі пощастило - восени я почну тебе туди водити ".
Навчить дитину спілкуватись з іншими дітьми.


Батьки обов'язково повинні вчити дитину спілкуватися з іншими дітьми. Навчіть дитину знайомитися з іншими дітьми, звертатися до них по імені, просити, а не віднімати іграшки, в свою чергу, пропонувати іграшки іншим дітям. Частіше гуляйте з малюком на дитячих майданчиках, ходіть у гості самі і запрошуйте до себе додому інших дітей.
Перед тим як віддати дитину в садок, його потрібно привести в групу, познайомити з вихователем і хлопцями, викликати інтерес до нового оточення і повернутися додому. Потім кілька днів можна приводити дитину в садок і забирати до початку денного сну. Залежно від поведінки дитини, час перебування поступово збільшувати.
Познайомитеся з режимом дня того дитячого садка, в який ви плануєте ходити, і поступово починайте привчати до нього свого малюка. Цей режим приблизно однаковий для всіх дитячих садків і може відрізнятися десь на півгодини. Зазвичай в 8.30 у садочках діти снідають, з 9 до 10 ранку з ними проводяться заняття, потім приблизно до 11.30 діти гуляють, близько 12 години обід, о 12.30 & -13.00 - сон до 15.00-15.30. Після пробудження дітей чекає полуденок, потім вони знову виходять на прогулянку (в теплу пору року) або грають у групі.
Вчіть малюка грати! На жаль, сучасні діти все менше вміють займатися цією природною для них діяльністю. Вони не вміють грати самостійно, будувати ігровий сюжет, і вся їх ігрова діяльність зводиться до простих маніпуляцій з іграшками (постукати, покидати, поламати). Дитині, який вміє зайняти себе грою, простіше влитися в колектив дитячого садка, знайти собі друзів. Залучайте дитину в спільні сюжетно-рольові ігри (ляльки, будиночки, лікарня і т.д.), вони вчать дитину спілкуванню, розвивають емоції, знайомлять з навколишнім світом.


Привчайте дитину до самостійності у сфері гігієни та самообслуговування.  
Якщо на момент надходження в дитячий сад ваш малюк буде вміти сам надягати сандалі, сідати на горщик, він буде почувати себе в групі більш впевнено. Якщо ви знаєте, що незабаром дитина почне відвідувати дитячий садок, зніміть з нього памперс (нехай навіть на перших порах вам доведеться носити з собою запасний одяг і постійно витирати калюжі). Привчайте малюка до горщика (унітазу) - зазвичай в ясельках є і те, і інше. Потрібно, щоб він, принаймні, спокійно ставився до висаджування.


Збираючись на прогулянку, не поспішайте одягнути дитину - нехай він спробує справитися сам, навіть якщо це займе більше часу. Спокійно допомагайте малюкові під час одягання, пояснюйте, як правильно надіти сандалі, колготки, футболку. 
Дайте малюкові в руки ложку, покажіть, як потрібно нею правильно користуватися. Поясніть, що не можна грати за столом, тобто під час перегляду телевізора. Що вже гріха таїти - багатьом мамам набагато простіше включити дитині мультики і, поки він, відкривши рот, їх дивиться, вливати туди суп. Але якщо дитина звикне так їсти, в садку він буде ходити постійно голодним. Звичайно, на перших порах вихователі будуть його догодовувати, але дітей багато, а час сніданку, обіду і вечері обмежено режимом.
Гуляйте біля дитячого садка, з радістю нагадуйте дитині про те, як йому пощастило - восени він зможе сюди ходити. Розповідайте рідним і знайомим в присутності малюка про свою удачу, кажіть, що пишаєтеся своєю дитиною, - адже його прийняли в дитячий сад. І через деякий час ваша дитина буде сам з гордістю говорити оточуючим про те, що скоро він піде в дитячий сад.
Поговоріть з дитиною про труднощі, які можуть виникнути у нього в дитячому садку. Обговоріть, до кого в цьому випадку він зможе звернутися за допомогою, і як він це зробить. Наприклад: "Якщо ти захочеш пити, підійди до вихователя і скажи:" Я хочу пити ", і вихователь наллє тобі води. Якщо захочеш в туалет, скажи про це вихователю". Не створюйте у дитини ілюзій, що все буде виконано на його першу вимогу і так, як він хоче. Поясніть, що в групі буде багато дітей і іноді йому доведеться почекати своєї черги. Ви можете сказати малюкові: "Вихователь не зможе допомогти одягтися відразу всім дітям, тому тобі доведеться трохи почекати".
Зміцнюйте здоров'я дитини. Багато дітей (можна сказати, більшість), які до початку відвідування садка майже не хворіли, починають там часто хворіти. Причина цього - і нові віруси, з якими дитина стикається, приходячи в садок. Всього вірусів ГРВІ більше 200 різновидів, і якщо організм вашої дитини ще з ними не стикався - він, швидше за все, захворіє, але тяжкість хвороби буде залежати від сили його імунітету - в одних дітей все виллється в тижневий нежить, а в інших - у отит , бронхіт, пневмонію. Стрес, який дитина переживає в нових умовах, сам по собі теж знижує захисні сили організму.
Пограйте з дитиною «в дитсадок». Візьміть іграшки, припустимо мама- ведмедиця, дитина-медведик йдуть в садок, там їх зустрічає вихователька - лисичка і ще багато дітей (їжачок, котик, песик і т. д.). Мама-ведмедиця залишає свого ведмедика в садку, він йде на зарядку, їсть там, гуляє, знову їсть, лягає спати з іншими дітками (їжачок, котик, песик) і так далі. Але !! Найголовніше, що після всього цього мама-ведмедиця забирає свого ведмедика додому.

Пам'ятайте, що на звикання малюка до дитячого саду може знадобитися до півроку часу, тому ретельно розраховуйте свої сили, можливості і плани. Краще, якщо на цей період у родини буде можливість "підлаштуватися" під особливості адаптації малюка.
Дитина відмінно відчуває, коли батьки сумніваються в доцільності дитсадівського виховання. Будь-які ваші коливання хитрий малюк зуміє використати для того, щоб залишитися вдома і перешкодити розставання з батьками. Легше і швидше звикають діти, для батьків яких дитячий сад є єдиною альтернативою.
У присутності дитини уникайте критичних зауважень на адресу дитячого садка і його співробітників. Увага - ніколи не лякайте дитину дитячим садом!
У період адаптації емоційно підтримуйте малюка. Найчастіше обіймайте його, цілуйте.