понеділок, 23 лютого 2015 р.

П'ятниця 13

Чому люди бояться п'ятниці 13?

Яку ж загрозу таїть в собі ця дата, і звідки пішли страхи, пов'язані з «чортовою дюжиною»? Багато хто вважає, що виною всьому фільм режисера Альфреда Хічкока «П'ятниця 13-е». Хтось копає глибше і згадує сумнозвісні події, пов'язані з розгромом ордена Тамплієрів. А багато вчених, простежуючи історію нещасливого числа, стверджують, що причина приховує в глибині століть.
Ще древні римляни вважали «13» числом смерті, руйнування, нещасть. Деякі теологи вважають, що саме в п'ятницю, 13-го Єва скуштувала заборонений плід і дала його своєму чоловікові Адаму, в результаті здійснилось велике гріхопадіння і рід людський був вигнаний з Едему. Є думка, що в п'ятницю, 13-го Каїн убив свого брата Авеля, але подібного роду здогадки виглядають антинауково і вельми непереконливо.
Більш ясна версія про те, чому саме число 13 стало вважатися нещасливим, теж пов'язана з тлумаченням Святого Письма. Згадують Таємну вечерю і зрада Іуди, який був тринадцятим учнем Спасителя. Однак у Біблії немає жодного рядка про те, що число «13» вважається проклятим, нещасливим. І навіть версія про Юду не витримує критики, адже апостол Петро тричі відрікся від Христа, коли його взяли під варту, а інші учні розбіглися.
Ще з більшим побоюванням люди ставляться до того дня, коли 13-число випадає на п'ятницю. Найпереконливішою з історичної точки зору виглядає версія про походження поганої слави цього дня, пов'язана з подіями 13 жовтня 1307. Саме в цей день, а саме в п'ятницю, 13-го, за підтримки короля Франції Філіпа IV Красивого папа Римський Климент V, який давно мріяв роздобути багатства ордену тамплієрів і знищити їх, влаштував справжню бійню. Безліч лицарів цього ордена в той день були схоплені, звинувачені в єресі і спалені на вогнищах або закатовані.
Середньовічні легенди свідчать, що відьми і чаклуни влаштовували свої шабаші по п'ятницях, 13-го. У цей день розгулювала всяка нечисть, а чаклунство і ворожба вважалися особливо вдалими і дієвими.
Тріскаїдекафобія і параскевідекатріафоби
Тріскаїдекафобія - люди, що бояться числа 13. Параскевідекатріафоби - люди, що бояться п'ятниці, 13. І таких все більше по всьому світу.
Як показало соціологічне опитування, кожен п'ятий європеєць боїться числа «13». У США, Канаді та Англії біля будинків відсутній 13-Ей поверх і будинок №13. У Формулі-1 більше немає машин під номером «13». В авіакомпаніях немає тринадцятого рейсів і тринадцятих місць, в готелях відсутні 13-ті номера. 13-го числа американці намагаються зайвий раз не виходити з дому, а вже про підписи важливих документів, угодах, переговорах і мови бути не може. Британські хірурги скасовують 50% операцій, призначених на п'ятницю, 13-е. У п'ятницю, 13-го числа, за законами штату Індіана (США) господарі всіх чорних котів, випускаючи на вулицю своїх вихованців, зобов'язані надягати дзвіночки їм на шию.
Ще в зв'язку з цим числом часто згадують космічний корабель «Аполлон-13», запущений в 14 годин 13 хвилин (13 годин 13 хвилин за часом центру управління польотів в Х'юстоні) 11 квітня 1970 (11/4/70 - сума цифр дає 13 ) з комплексу 39 (тричі 13). Корабель повинен був увійти в місячну орбіту 13 квітня, але зазнав катастрофу через вибух кисневого бака на борту. Правда, екіпажу все-таки вдалося повернутися на Землю, але злощасне число все-таки в черговий раз налякало забобонних американців.
13 - щасливе число
Китайці, японці і корейці вважають це число щасливим. Зате не люблять число «4». Кажуть, що в Китаї телефонні номери з четвірками продаються за зниженими цінами.
Наука про числовому значенні кожного слова - гематрія - також вчить ставитися до цього числа з повагою. Євреї і каббалісти, в числі яких безліч знаменитих прихильників, наприклад, Мадонна, вважають число «13» щасливим, бо 13 - гематрія слова «Ахава» - «любов» (слово складається з 4 букв: алеф - це 1, Бет - 2 , два хей - 5 + 5, що в сумі дає 13).
Що стосується п'ятниці, то її особливо люблять в Португалії та Іспанії і вважають сприятливим днем ​​для плавання, бо Колумб почав свою першу подорож, під час якого була відкрита Америка, саме в п'ятницю.
Думки фахівців розходяться
Соціолог Едгар Вундер з Центру парапсихології в Зандхаузене (Німеччина) провів статистичний аналіз майже 150 тисяч нещасних випадків по п'ятницях в період з 1985 по 1999 рік. Дослідження показали, що поєднання п'ятниці з 13-м числом анітрохи не небезпечніше звичайних п'ятниць.
Доктор Алекс Скенлон з британського міністерства охорони здоров'я: «П'ятницю, що припадає на 13-е число, і справді не можна вважати таким же днем, як всі інші. Встановлено, що в цей день в Лондоні в лікарні поступає на 50 відсотків більше пацієнтів, ніж у середньому за тиждень. Відомо також - і це підтверджує поліцейська статистика, - що в цей день багато хто воліє не користуватися автомобілем. Отримані результати можна інтерпретувати по-різному. Можливо, ми маємо справу з чистою випадковістю або якимось статистичним фокусом. Тим не менш, не варто ігнорувати досліджувану дату. Не виключено, що вона дійсно приносить нещастя. До тих пір, поки не буде знайдено пояснення даному явищу, доводиться визнати, що «П'ятниця, 13-е» насправді «поганий день». Тому краще посидіти вдома ».
Кандидат психологічних наук Валерій Голіков: «Існує два види забобонів. Перший пов'язаний з поширеними релігійними віруваннями, споконвіку існуючими в різних культурах. Інший - це наші маленькі індивідуальні забобони. Адже майже у кожного з нас є свої особисті ритуали, які настільки тісно пов'язані з нашим повсякденним поведінкою, що часто розцінюються як прості звички. Один не може повернутися додому за забутим парасолькою, навіть якщо дощ періщить як з відра - раптом «дороги не буде». Інший, під'їжджаючи до будинку, зробить великий гак на машині, якщо дорогу перебігла чорна кішка. Третій ніколи не пришиє на собі відірваний гудзик, навіть якщо викликає високе начальство, - щоб лиха не накликати. Статистика показує, що близько 70% населення будь-якої країни вірять у всяку чортівню ».
Професор Кембриджського університету доктор Говард Тіллз: «Нинішній ренесанс марновірств і забобонів не має собі рівного з часів Середньовіччя. Але причина цього тільки в ненадійності нашої епохи і страху перед настільки ж сумнівним завтрашнім днем ​​».

Джерело:http://pochemu-da-pochemu.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=179:13&catid=37

Немає коментарів:

Дописати коментар