пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Пасха



Великдень - одне з найбільш яскравих і цікавих релігійних свят для дітей і дорослих. Давайте підготуємося до нього як слід! Для вас історія свята, рецепти, а так само різниця між куличем і паскою та інші цікаві традиційні та обрядові дії. 
 Історія та традиції
Пасха, як відомо багатьом, день воскресіння Ісуса Христа. Цьому святу вже більше 2000 років, і багато традиційні дії втратили свій сенс в очах звичайної людини. Однак, тим не менш, багато на Великдень печуть паски, замішують паску і фарбують курячі яйця в різні кольори, так прийнято.
Чому ж це свято завжди було одним з наймасовіших? Крім дня воскресіння

Христа, цей день знаменитий закінченням суворого посту. Строгий піст накладав заборону на будь розваги, а так само дуже строго обмежує продукти, які в цей період не можна вживати тим, хто поститься. Багато свят спеціально переносилися на час після посту, щоб відсвяткувати, як слід. Самі релігійні традиції - хресний хід, всеношна служба - були надзвичайно яскравими, порівняно з рутинними і буденними днями суворого посту. Під час всеношної люди освячували в церкві традиційні страви, щоб потім подати їх на стіл, у світле свято Великодня. Традиційно в день свята люди христосались - говорили один одному "Христос воскрес" - "воістину воскрес" і обмінювалися триразовим поцілунком. Сьогодні ця традиція підтримується навіть невіруючими людьми.
Отже, як же відбувається саме святкування? Великодню передує Страсний тиждень, присвячений різним релігійним діям, перед цим святом. Основна підготовка до Великодня починається з Чистого четверга, в цей день прийнято навести скрізь порядок, в тому числі і в душі, а так само покупатися. Цей день присвячений мирському, звичайного побутового праці, щоб у страсну п'ятницю і в суботу готуватися зустріти свято з чистим серцем і душею. Напевно, не варто приймати значення дня настільки буквально, і влаштовувати генеральне прибирання, більш глибокий зміст дня був очиститися духовно. Далі настіпає Страсна п'ятниця, день винесення плащаниці, спогадів про смерть Христа. Це день, в який не повинно бути справ мирських, тільки духовні. Звичайно, в наших реаліях складно уникнути побутової рутини, але можна намагатися робити лише необхідне. У цей день віруючі відвідують богослужіння, відбувається цілування плащаниці, яка перебуватиме в храмі три дні, на честь трьох днів перебування Христа в труні. Ну а в суботню ніч і відбувається освячення традиційних страв і всеношна молитва. Після цього, власне і приходить неділя - день Пасхи.
Перед Пасхою господині не тільки готували їжу, вони прикрашали весь
будинок серветками і букетами первоцвітів, все це символізувало воскресіння і життя.
Діти і дорослі починали Великодню трапезу, з'їдаючи традиційно забарвлене в червоний колір яйце. За переказами яйце стало червоним в руках імператора Тіберія, коли Марія Магдалина прийшла сповістити імператора про воскресіння Христа. Імператор, звичайно ж, не повірив, сказавши, що це неможливо, і така ж ймовірність воскресіння, як якщо це яйце в його руках почервоніє. Згідно з легендою, яйце почервоніло, і народилася традиція.
Кулічі пеклися з дохристиянських часів, спочатку їх зміст був у самій формі, кулічі і яйця були символами родючості, однак традиція збереглася і в християнстві, і господині досі випікають ці здобні кекси, покриваючи їх глазур'ю. Паска - це сирне блюдо. Традиційно йому надавали форму пірамідки, ставили печатку з букв ХВ (Христос воскрес). Сир для пасок брали найкращий, кілька разів перетирали і присмачували всілякими прянощами, горіхами, родзинками, а так само додавали в сир вершків і яєць. Такі паски робилися невеликими, так як зберігається ця страва дуже не довго.Як фарбувати яйця до Великодня
Напевно, в кожній сім'ї є свій рецепт і куліча, і паски (немає строгих канонів), а фарби для яєць зараз продають і в магазині, як і поліетиленові наклейки, що імітують крашанки. Однак, якщо вам цікаво спробувати пофарбувати яйця по-старому, можемо вам підказати як це робилося раніше, в різних країнах. Наші господині фарбували яйця міцним відваром цибулиння, лушпиння доводилося збирати задовго до свята. Для такого фарбування велику кількість лушпиння заливали водою і кипятили близько півгодини, після в киплячу воду занурювали сирі курячі яйця і варили близько 10 хвилин. Так само фарбували яйця буряковим соком, чорницею, червоною капустою і куркумою. Яйця залишали остигати в цій же воді, для кращого закріплення кольору. Після яйця витирали насухо і змащували маслом, для блиску. Для утворення різних візерунків шкаралупу обмотували ниткою, заливали парафіном і вирізали візерунки, обмотували тонкою тканиною і так варили. Сучасні фарби фарбують яскравіше, результат більш передбачуваний, але все ж, пофарбовані натуральними барвниками яйця набагато красивіше.
Як підготувати будинок до ВеликодняІ, нарешті, підійдемо до підготовки до Великодня з чисто хазяйської точки зору. Що нам потрібно зробити, щоб у будинку було святково:

    
Великодній обід: проведемо ми його вдома або запросимо сім'ю провести день десь ще?
    
Складемо меню.
    
Складемо список покупок для передбачуваних страв.
    
Зробимо покупки.
    
Почнемо підготовку до приготування заздалегідь!
    
У випадку, якщо ми збираємося провести великодній обід не вдома, заздалегідь замовляємо місце і обмовляючи меню.
    
Заздалегідь купуємо яйця для крашанок, кошики для яєць - все це вносимо в список покупок за тиждень до Великодня.
    
Фарбуємо яйця.
    
Щоб уникнути стресу з прибиранням, готуємо будинок до свята протягом тижня, проводимо прання, підтримуємо кухню в порядку і долучаємо до допомоги по дому всю родину!
Щасливої ​​Пасхи!

джерело:http://maxybaby.net.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар