неділю, 18 січня 2015 р.

Свято Хрещення (19 січня)


Хрещення - одне з головних християнських свят. Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 по 19 січня. Свято починається ввечері 18 січня коли всі православні відзначають Водохресний Святвечір.

Водохресний святвечір - це суворий піст, приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє.

Вся родина, як і перед Різдвом збирається за столом, до якого подаються лише пісні страви, з рису, меду і родзинок готується кутя (сочиво).


У день свята і в день Водохрещенського святвечора здійснюється Велике водосвяття. У дворах храмів тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу він може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайного водойми в водохресну ніч.

Вважається, що водохресна вода набирає особливу силу і цілющість. Хрещенською водою лікують рани, кроплять кожен куточок свого житла - в будинку буде порядок і спокій. Свято зазвичай супроводжується обрядом випускання голубів, що символізує закінчуються свята, які потрібно випустити на волю.

Свято Хрещення також називається святом Богоявлення, тому, що при Хрещенні Господа явилася світові Пресвята Трійця: "Бог Отець промовляв з небес про Сина, Син хрестився від святого Предтечі Господнього Іоанна, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба."

Немає коментарів:

Дописати коментар