вівторок, 9 грудня 2014 р.

Ніч на Андрія Первозванного

Ніч з 12 на 13 грудня непроста. 
Вона наповнена чаклунством і чарами, і в ніч на Андрія Первозванного кожна дівчина може перетворитися в ворожку, чаклунку, відьму - кому що ближче - і наворожити собі судженого-рядженого.
До нашого часу, крім ворожінь, традиції цього свята практично не дійшли. Але відновити їх ніколи не пізно, тим більше що ці традиції наповнені магічним змістом і віруваннями наших предків. Багато хто з них по заведеним звичаям напередодні дня апостола Андрія дотримуються посту і взагалі моляться йому о даруваніі їм гарних наречених.
Ворожіння ці як би репетиція перед святками. Вважається, що якщо тобі два рази - і в цей день, і на Святки - привидиться один і той же чоловік, ворожіння вірно і збудеться. Для цього гадання дівчині потрібна особлива підготовка. Щоб воно виявилося вірним, не можна їсти нічого м'ясного, тільки хліб і воду. Але найголовніша умова - щоб у цей день усі близькі родичі були ситі. Ворожать тільки дівчини чи жінки. До і після ворожіння потрібно мовчати, поки не настане ранок.
  Ворожіння на сон

1. Кладуть під подушку гребінець, кажучи: "Суджений-ряджений, причеши мені голову". Суджений уві сні і чухає голову. 

2. Беруть наперсток солі, наперсток води, змішують і їдять. Лягаючи спати, дівчина каже: "Хто мій суджений, хто мій ряджений - той пити мені дасть". Суджений уві сні і подає пити. 
3. Кладуть під подушку чотири карткових королів і кажуть: "Хто мій суджений, хто мій ряджений - той приснись у сні". Суджений сниться уві сні у вигляді якого-небудь короля.

Ворожіння на дзеркалах

Передбачається, що тут повинні ворожити люди з міцними нервами. Беруться два дзеркала великих і бажано рівної величини, встановлюються один проти одного, висвітлюються двома свічками; найкраще тримати дзеркало проти висвітленого стінного дзеркала так, щоб з направленого дзеркала в стінній утворився довгий коридор, осяяний вогнями. Людина, яка ворожить повинна видалити з кімнати кішок, собак, птахів і сторонніх осіб, крім однієї чи двох скромних персон. З боку цих останніх, проте ж, потрібно не дивитися в дзеркало, не підходити до ворожбитів і не розмовляти. І ось в кінці цього коридору і повинен з'явитися суджений; правда, дивитися доводиться іноді дуже довго, і побачити можна не тільки судженого. А і всяку нечисть, але гра варта свічок!


 Ворожіння на ім'я

Дівиці збираються і виходять на вулицю. Тут кожна запитує ім'я у першого зустрічного чоловіка - його ім'я і буде ім'ям судженого.


Ворожіння у лазні

Це гадання має дещо ризикований характер. Відчинивши двері лазні, дівчата повинні оголити деякі частини тіла і сказати під прикриттям сутінків досить невластиву для дівчат, а тим більше - для незайманих, фразу з пропозицією доторкнутися рукою до оголеної частини тіла. Якщо дівчина відчуває руку волохату, то передбачається багатий наречений, гола рука - бідний, шорстка - з жорстким характером.

Запрошення на вечерю
Дівчина накриває в порожній кімнаті стіл скатертиною, кладе прилад, крім ножа і виделки, і каже: "Суджений-ряджений, приходь до мене вечеряти". Всі виходять, а вона, залишившись одна, замикає вікна і двері і чекає. Ознаки наближення судженого: завивання вітру, удари у вікна і двері. Потім з'являється суджений. Дівчина повинна сидіти на своєму місці, не відповідати на питання, помічати риси обличчя і одяг. Суджений сідає за стіл і починає розважати її бесідою. Дівчина повинна раптово стрепенутися і впритул запитати: "Як звати?". Суджений називає ім'я і виймає щось із кишені. В цю мить дівчина повинна сказати: "Чур, мене!" - І суджений зникає.


 Ворожіння на сходинках

Перераховують сходинки, кажучи: вдівець, молодець, красень..... і т. д. І, дійшовши до останньої, дивляться, на якому слові зупинилися.

Ворожіння на ім'я

Напишіть на папері імена цікавлять вас людей, покладіть листочки колом. В середину кола опустіть голку з ниткою. Тримайте голку за нитку так, щоб вона вільно стояла на столі. У бік якого імені хитнеться голка і зупиниться - це ваша доля.

Ворожіння на поліні

У темряві беруть у сараї поліно і розглядають потім удома на світлі. Гладке поліно - чоловік буде хороший, сухувате - поганий, з тріщинами - сердитий.

Ворожіння на кільці, хлібі і гачку

Кладуть дівчата на підлогу кільце, гачок, сплетений з соломи або зігнутий з дроту, і шматок хліба, накривають все це хусткою, кружляють навколо себе 5 разів, а потім швидко знімають хустку і тягнуть, кому що дістанеться. Та, у якої в руках буде кільце, - вийде заміж за чепуруна, у якої в руках хліб - вийде за багатія. А тієї, якою попадеться гачок - жити все життя з бідняком (він буде, як гачок, все життя горбиться, заробляючи на хліб).

Ворожіння у церкві

В давнину дівчата ходили вночі до церкви підслуховувати. Вночі, звичайно ж, не буває служби. Але кажуть, що деякі красуні чули то вінчальнийе спів, то похоронний плач. Залежно від почутого дівчина робила висновок: чи вийде вона заміж або сильно захворіє.

Ворожіння на курячому пір'ї

Ближче до півночі дівчині треба покласти на поріг куряче пір'ячко. І сказати: "Варто дуб, на ньому 12 гнізд, у кожному гнізді по 4 яйця, в кожному яйці по 7 ципленочка, один з них - покажися, дай знати, що в прийдешньому чекати!" 

 Коли відкривалися кимось двері, то куряча пір'їнка, підхоплена повітрям, або за двері відлітала, або перепадала в будинок. Якщо за двері - одруженою бути, в будинок - в дівках ще рік сидіти.

Ворожіння на воску
Коли свічка розгориться, її нахиляють над мискою з водою і дають воску стекти. Виконати це можна кілька разів, щоб у воді застигла достатня кількість воскових крапель. Отримані фігури і підкажуть майбутнє - їх виймають з води і тлумачать. Якщо крім кількох великих фігур утворилося багато маленьких круглих фігур - це до грошей. А по великих фігурах судять за асоціаціями, що викликаються ними. Для тих, хто не сподівається на свою уяву або побоюється помилитися, - підказка.

Віяло - труднощі на службі, тертя в колективі, реорганізація або навіть ліквідація підприємства.
Виноград - любов, дружба, удача, достаток.
Гриб - життєва сила, завзятість, довголіття.
Дракон - "високий політ", здійснення надій, завершення праці або народження дитини.
Дзвін - вести; симетричний дзвін - добрі вісті, кривої або щербатий - погані; кілька дзвонів - тривога.
Лист дерева - заздрість, інтриги з боку оточуючих.
Мавпа - помилковий друг, удавання, двозначна ситуація.
Штани - розвилка шляху, перехрестя.
Яблуко - символ життя, мудрості, здоров'я. Чим більше схожа фігура на даний яблуко, тим краще її значення.
Яблуко криве, безформне може означати спокуса, якому краще не піддаватися.
Яйце - стародавній символ прихованого, непроявленого. Може означати страхи, побоювання, але може символізувати і просто початок чогось нового.

Ворожіння по книзі

Найкраще взяти книгу духовного змісту, можна, наприклад, "Біблію" або "Псалтир"; не розкриваючи її, загадати номер сторінки та рядка зверху чи знизу, потім розкрити її і читати в загаданному місці. Тлумачать прочитане відповідно до того, що самого ворожбу цікавить найбільше (достаток, поїздки, одруження, здоров'я і т. д.).

Ворожіння на спаленому папері
Беруть папір, скомкують його, палять в темній кімнаті при світлі свічки. Потрібно дивитися на тінь, яка утворюється на стіні при спалюванні паперу. Відображення чорта обіцяє великі неприємності або спокуса, яка не приведе ні до чого хорошого. Якщо ви побачили кота - можливий флірт і романтичне захоплення. Чекайте в житті великих змін, якщо на стіні з'явилася тінь, що нагадує птицю. Якщо з'являться обриси замку, будівлі - до вінчання.


Ворожіння для хлопців і дівчат

Ворожіння на дрібних предметах

Під вечір збираються юнаки та дівчата, беруть піднос, висипають на нього хтось - колечко, хто - запонку, хто - сережку, хто - гудзик, монету, інші дрібні речі. Накривають піднос рушником, співають над ним добре знайому мелодію, потім піднос під рушником кілька разів струшують, скидають рушник, і, не дивлячись, кожен тягне лівою рукою якусь з лежачих на ньому штучок. Це нагадує щось на зразок домашньої лотереї. Той, кому дістанеться, наприклад, монета - "розбагатіє", кому дістанеться носовичок - буде сумувати в новому році, кому дістанеться ключ - придбає нове житло. А той, кому дістанеться кільце, повинен покотити його по підлозі, спостерігаючи при цьому, в який бік воно покотиться: якщо до дверей - бути в наступаючому році весіллі.



Ворожіння на чашках
Треба взяти кілька непрозорих чашок. Розкладіть в них хліб, сіль, цукор, кільце, гроші, в одну налийте воду. Ворожбитів має бути стільки, скільки чашок. Кожен з присутніх по черзі вибирає чашку з закритими очима.
Лук - до сліз, хліб - до достатку, кільце - до весілля, вода - вас очікує стійке положення, сіль - будьте уважні: найближчим часом вас можуть спіткати неприємності. Якщо дісталася чашка з цукром, скоро вас чекає веселощі. Гроші - станете багатим.


 Ворожіння на горосі, горішках або кавових зернах
Так можуть ворожити і чоловіки і жінки. Бере гадающий в жменю скільки вміститься горошин, горішків або кавових зерен, струшує їх кілька разів, потім викладає зернятка по одному на стіл, примовляючи за словом на кожне зернятко, наприклад, так:

Моряк, рекетир,
Генеральський мундир,
Студент, комерсант,
Кухар-дилетант,
Тупиця, зануда, -
Чекай дива!

 
А можна ще так:
Світлана, Наталія,
Вузька талія,
Засмага,
Страшна пика,
Обжора, співачка,
Худа дівчина,
Руса коса,
Чудна краса ...

І знову спочатку, поки зернятка не вичерпаються. А на останньому - стоп: те, що вимовите, то і збудеться. Ось ще "заготовки" для таких ворожінь:

Мельхіор, латунь і злато,
Срібло, чавун і ... вата,
Особняк, палац, курінь,
Хлів, п'ятнадцятий поверх ...
"Форд", "Тойота" напрокат,
"Мерседес" і самокат,
"Вольво", "Шкода", "Запорожець", -
Що тобі всього дорожче?

Можна вигадати свої речівки для ворожіння.