пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Старий Новий рік.

В ніч з 13 на 14 січня в Україні, а також у багатьох країнах ближнього зарубіжжя віджзначається старий Новий рік. 
 Старий Новий рік - це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, який вийшов в результаті зміни літочислення. Через даного розбіжності календарів ми відзначаємо два «Нові роки» - за старим і новим стилем.

Як з'явився старий Новий рік.


Датою створення світу (відповідно до древнього переказу Старого заповіту) раніше вважалося 1 березня 5508 р.до н.е. тому Новий рік починався в перший день весни (за новим стилем 14 березня).

Однак в Констатінопольскую еру ця дата була перерахована більш точно і днем створення світу стало вважається 1 вересня 5509 до н. е. Тому Новий рік відтепер починався в перший день осені.
В язичницькі часи на Русі Новий рік відзначався 22 березня - в день весняного рівнодення. Після прийняття на Русі християнства візантійський календар став поступово витісняти старий, і Новий рік тепер уже починався 1 вересня. Цю дату і сьогодні деякі вчення трактують, як істинний день народження Христа. Довгий час на Русі зберігався новорічний різнобій - одні продовжували відзначати Новий рік навесні, інші - восени. І тільки в кінці XV століття - в 1492 році - офіційно визначили єдину дату початку Нового року на Русі - 1 вересня.

Тільки через 2 століття, 19 грудня 1700, Петро I оприлюднив указ літа обчислювати з 1 січня від Різдва Христового (тобто, по «новому» стилю - 14 січня). Таким чином, в Російській державі 1699 тривав всього 4 місяці з вересня по грудень.

До ХХ століття календар Росії, яка продовжувала користуватися Юліанським календарем, на 13 діб відставав від Європи, давно перейшла на Григоріанський календар. Щоб скоротити цей розрив у 1918 році декретом Ради Народних Комісарів було здійснено перехід на григоріанський календар - новий стиль, а 14 січня - день Святого Василя, архієпископа Кесарії Капподакійской - виявився старим Новим роком.

В ніч з 13 на 14 січня кожен може дозволити собі «досвяткувати» найулюбленіше свято. Адже для багатьох віруючих людей Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту.
Сьогодні з року в рік популярність Старого Нового року зростає. Все більше людей ставляться до нього, як до самостійного свята, який подовжує чарівність Нового року або ж дозволяє відчути цю чарівність вперше. Адже це свято більш спокійне, йому невластива суєта, яка є неминучим супутником Нового року.

Коли святкуватимуть Новий рік через 90 років?


Цікаво, що різниця між Юліанським і Григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень у році від Різдва Христова не є кратним чотирьом на один день. Зараз різниця між юліанським і григоріанським календарем в даний час складає 13 днів. А з 1 березня 2100 ця різниця складе 14 днів. А з 2101 Різдво і Старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар