неділю, 2 листопада 2014 р.

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАННЯ

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАННЯ: АЛЬТЕРНАТИВНІ СПОСОБИ ПРАННЯ БЕЗ ПРАЛЬНОГО ПОРОШКУ.

Увага! Вказані рецепти підходять і для машинного прання.

Питання «чим замінити пральний порошок» встає перед свідомими господинями все частіше. Адже як би не рекламували сучасні засоби для прання, - а фосфати, синтезовані пави, оптичні відбілювачі та інші надто активні складові прального порошку не дають спокою. Зовсім не хочеться відчувати негативний дію цих коштів на собі. У статті зібрано інформацію і корисні поради про те, як прати і відбілювати речі безпечними натуральними засобами.

ГІРЧИЦЯ

Гірчиця - засіб універсальний. І посуд їм можна мити, і голову. В гірчиці можна прати шовкові і вовняні речі. На 1 л води взяти 15 гр гірчиці, добре розмішати, залишити на 2 - 3 години. Потім злити рідину без осаду в миску з гарячою водою. Ту гірчицю, що залишилась  в осаді, знову залити гарячою водою, почекати, поки відстоїться і знову верх злити. Прати речі 1 раз (якщо сильно забруднені - 2 рази, кожен раз наливаючи свіжу «гірчичну» рідину). Потім ретельно виполоскати в чистій воді. При останньому полосканні для вовняних речей додати чайну ложку нашатирного спирту на 1 л води, для шовку - 1 ст. ложку оцту на 1 л води.

В якості прального порошку для машини автомат:
Близько 50 грам на машинку, відпирається все чудово, а речі після прання пахнуть свіжістю, а не пральним порошком. Її потрібно засипати в «автомат» (тільки не в кювету, а відразу в білизну) температуру вище 40 не варто робити (гірчиця заварюється). У разі сильних забруднень спочатку нанести гірчичну кашку на плями, а потім в машину.
Бавовну гірчиця НЕ бере.

Ще один спосіб для вовняних речей: в теплій воді розводите гірчичний порошок - замочуєте речі і через півгодини перете. Прати можна і відразу, якщо не сильно забруднені. Вовняні і шовкові речі з жирними плямами рекомендується прати в настої гірчиці. При цьому тканина всідається й линяє менше, ніж при пранні миючими засобами. Спочатку суху гірчицю (1 стакан) замочують невеликою кількістю води і розтирають, поки не вийде рідке тісто. Його протирають через марлю в теплій (40-45 С) воді (10л) і дають настоятися 2-3 ч. Перуть без мила або миючих засобів; настій гірчиці міняють 2-3 рази.
Шовкові речі в останній раз рекомендується полоскати у воді з додаванням столового оцту (близько 5-ти ложок на 10 літрів води).

 СОДА КАЛЬЦИНОВАНА

Взагалі для прання різних тканин необхідні різні склади. Кислае нейтральне середовище сприятливі для прання виробів з волокон тваринного походження (шерсть, шовк), лужна - для прання виробів з волокон рослинного походження (бавовна, льон); помірно лужна середа - для прання тканин з штучних і синтетичних волокон.
Тому вироби з бавовняних і лляних волокон можна прати содою кальцинованої (це лужні солі). Відпирає чудово, навіть щільні лляні простирадла - вони стають білосніжні! Особливо в пральній машинці (автомат). Але треба, щоб температура прання була 50-70 ° С.
А ось для вовняних і шовкових тканин це абсолютно не підходить - вони стають жорсткими, крихкими і швидко руйнуються!!!!

КУХОННА СІЛЬ
Як не дивно, кухонна сіль теж дуже добре відпирає речі, особливо ситцеві, лляні (як кольорові, так і білі). При цьому після прання кольорові речі абсолютно не втрачають яскравості навіть після великої кількості прань.
Для прання сіллю речі потрібно скласти в тазик і залити водою за допомогою мірної гуртки (потрібно точно відміряти, скільки літрів води ви віллєте). Потім речі ретельно віджати і відкласти, а в воді, яка залишилася в тазу розвести сіль (1 ст. ложка з гіркою на 1 літр). Після розчинення солі кладемо речі назад і залишаємо в замоченому вигляді на годину. Після закінчення цього часу речі віджимають і прополіскують. Цей варіант підходить для слабо забрудненого одягу і не допоможе вивести плями, навіть нескладні. Але як відомо більшість літніх речей з льону та ситцю дуже швидко втрачають привабливий зовнішній вигляд від частих прань. А спосіб прання з сіллю допоможе зберегти колір тканини і її структуру. Не кажучи вже про економію на пральному порошку і бережливе ставлення до навколишнього середовища.

ГОСПОДАРСЬКЕ МИЛО

Натуральні тканини відмінно відпирає і при цьому значно пом'якшує (що важливо, наприклад, для повзунків або підгузників) господарське мило.
Натертим на тертці господарським милом + чайна ложка соди нормально відпирається навіть в машинці.
Десятиліттями наші мами і бабусі прали звичайним милом, і при цьому їхні речі були чистими. Саме відповідне - господарське мило. Для прання потрібно приготувати такий розчин: у відро теплої води додати 50 г натертого на тертці мила і 3 ст. ложки соди. Темні речі з нестійкою забарвленням перуть без додавання соди.
 

КВАСОЛЯ

Кілька незвичний метод, однак для вовняних речей - саме те. А головне - безвідходне виробництво виходить: квасоля з'їмо, а в водичці з-під неї випрати.
Для його приготування на 1 л води потрібно взяти 200 гр квасолі, зварити в закритому посуді до готовності. Після варіння відцідити відвар через чисту марлю, влити в тазик з гарячою водою, збити піну. Виправши речі, їх потрібно добре прополоскати кілька разів у теплій воді, додавши при останньому полосканні оцет (1 ст. ложка на 1 л води).

 МИЛЬНИЙ КОРІНЬ (МИЛЬНЯНКА)

В розчині мильного кореня добре прати шовкові і вовняні речі. Купити його можна в аптеці або на ринку.
На 1 кг сухих речей потрібно взяти 50 гр мильного кореня, розщепити його на дрібні шматочки, залити 0,5 л киплячої води і залишити на добу. Протягом цієї доби розчин потрібно перемішати кілька разів.
Після 24 годин суміш потрібно прокип'ятити протягом години на повільному вогні, зняти, почекати, щоб відстоявся, і процідити через марлю. Що залишився на марлі корінь ще раз залити окропом і залишити на кілька годин. Так ми отримаємо ще один мильний розчин, правда, менш концентрований, але цілком придатний ще для прання.


Отримане мило влити в таз з теплою водою, збити пишну пінку, розділити на 2 порції і випрати речі 2 рази (якщо речі слабо забруднені - достатньо і одного разу). Потім прополоскати чистою водою кімнатної температури (для полоскання білої вовняної тканини в останнє полоскання додати 2 ч. ложки нашатирного спирту).
Розчин мильного кореня необхідно використовувати відразу. Зберігати його не можна -  він швидко псується.
 

КІНСЬКИЙ КАШТАН

Ще одне універсальне засіб від усього. Одне з його напрямків - натуральна прання.
Це дійсно звичайні каштани, яких повно скрізь. Потрібно зібрати горішки, Зняти коричневу шкірку (т.к. вона фарбує речі!), Висушити біле ядро, подрібнити в муку (змолоти на кавомолці). Порошок готовий. Коли підійшла пора до прання - всипати в таз і залити гарячою водою. Піна виходить як від звичайного прального порошку. Можна прати прямо цією водою і вручну і в машинці. При пранні вручну для досягнення кращого результату потрібно речі замочити в цій «каштанової» воді на годинку (а краще на довше), а потім простирнуть тут же і пополоскати в чистій воді.


МИЛЬНІ ГОРІШКИ

Мильні горіхи - плоди рослини, що росте в теплому кліматі східних країн: Індія, Непал, Пакистан
Щоб випрати 5 кг білизни досить 6-8 шкарлупок мильних горіхів, які кладуть в полотняний мішечок (зазвичай продається разом з горіхами) і закладають в барабан пральної машини або в таз з гарячою водою. Причому ви можете використовувати ці шкарлупки неодноразово, доти, поки вони не втратять яскраве забарвлення і не перестануть виділяти мильний розчин при замочуванні. Якщо ви перете при температурі нижче 60 градусів, ви можете використовувати настій мильних горіхів. Для отримання настою, необхідно залити 3-5 шкарлупок окропом і дати настоятися, потім, коли вода охолоне, віджати горішки в воду і отриманий розчин (без горіхів) вилити в пральну машину або в таз з білизною.
Ви можете використовувати мильні горіхи для прання будь-яких тканин при будь-яких температурних режимах. При цьому мильні горіхи додають речам м'якість. Так як засіб повністю натуральний і рослинний, білизна після прання не володіє запахом. Мильні горіхи прекрасно розчиняють жир і мають бактерицидні властивості.

ВІДБІЛЮВАННЯ

Існують натуральні відбілювачі, що додають білизні білосніжний вигляд і здатні вивести важкі плями і забруднення.
Один із способів прання білої білизни: закип'ятити в двох ємностях по 7 літрів води. В одній ємності розчинити кілька кристаликів марганцівки, в іншій 10 гр. господарського мила. Обидва розчину злити разом і покласти 2-3 речі на ніч. Вранці прополоскати. Плям немає і білизна білосніжна.
Можна прати білу білизну рослинним маслом. Пропорція: 100 грам рафінованого рослинного масла на 3 відра води. Все це розмішується і закладається саме біла білизна для замочування. Потім прополіскують і все. А у кого в будинку є пральні машини, то ті просто прокручують все це в машинці, потім полощуть і сушать.
Вибілювати можна і без хлору. На 10 літрів гарячої води можна додати 2 столових ложки перекису водню і 1 столову ложку нашатирного спирту. Такий розчин прекрасно відбілює будь-які тканини.
Білі шкарпетки, гольфи краще відпираються, якщо їх попередньо замочити на 1-2 години у воді, в яку додані 1-2 столових ложки борної кислоти. Борна кислота відбілює білу білизну краще, ніж відбілювач.

Добре відбілює біла глина - каолін, її бабусі часто перемішують з крохмалем і перуть білу білизну.
Лимонний сік і оцет добре виводять плями. Для цього необхідно замочити білизну в гарячій воді, додавши 3-4 ст.л. лимонного соку або оцту на 1 л води, на 15-20 хвилин, потім випрати як зазвичай. Якщо плями на білому одязі, можна нанести лимонний сік на пляму і залишити на сонці. Перед пранням білизну потрібно ретельно прополоскати.
Приємною всім екологічною прання!

Немає коментарів:

Дописати коментар