неділю, 30 листопада 2014 р.

Дрібна моторика. Розвиваємо дрібну моторику.

Що таке дрібна моторика і чому так важливо її розвивати?


Останнім часом сучасні батьки часто чують про дрібну моторику і необхідність її розвивати. Що ж таке дрібна моторика і чому вона така важлива?
Вчені довели, що з анатомічної точки зору, близько третини всієї площі рухової проекції кори головного мозку займає проекція кисті руки, розташована дуже близько від мовної зони. Саме величина проекції кисті руки і її близькість до моторної зоні дають підставу розглядати кисть руки як «орган мови», такий же, як артикуляційний апарат. У зв'язку з цим, було висунуто припущення про суттєвий вплив тонких рухів пальців на формування і розвиток мовної функції дитини. Тому, щоб навчити малюка говорити, необхідно не тільки тренувати його артикуляційний апарат, але й розвивати рухи пальців рук, або дрібну моторику.
Дрібна моторика рук взаємодіє з такими вищими властивостями свідомості, як увага, мислення, оптико-просторове сприйняття (координація), уява, спостережливість, зорова і рухова пам'ять, мова. Розвиток навичок дрібної моторики важливо ще й тому, що все подальше життя дитини вимагатиме використання точних, координованих рухів кистей і пальців, які необхідні, щоб одягатися, малювати і писати, а також виконувати безліч різноманітних побутових і навчальних дій.
Педагоги і психологи рекомендують починати активне тренування пальців дитини вже з восьмимісячного віку.
Як же краще розвивати дрібну моторику? Можна робити масаж пальчиків і кистей рук малюка, давати перебирати йому великі, а потім більш дрібні предмети - гудзики, намистини, крупи.

Хорошим помічником у розвиток дрібної моторики стануть різні розвиваючі іграшки, які батьки можуть зробити самі.

Немає коментарів:

Дописати коментар