вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Як прати пуховик в пральній машині

Як прати пуховик в пральній машині....

Пуховик нині є в кожній родині - в ньому тепло, він легкий і практичний! Але, як і будь-яка річ, пуховик брудниться і досить часто. Як же попрати пуховик в пральній машині, щоб він не перетворився на вітровку ?! Дуже важливо вибрати правильний режим для прання пуховика. Також має значення швидкість віджиму і спосіб сушіння.
Купуючи пуховик, не багато хто звертають увагу на етикетку. Багато виробів просто неприпустимо прати в машинці, для них дозволена тільки хімчистка. А якщо такий пуховик білий і мазкий, то на хімчистці можна незабаром розоритися. Що ж робити - прати вдома на свій страх і ризик!
Отже, подивимося на етикетку пуховика. Право називатися цим гордим словом носять вироби, наповнені пухом, частіше з додаванням пера. Якщо ви бачите на етикетці напис «down», перед вами найтепліший пуховик. Його потрібно берегти, оскільки коштує він дорого, гріє відмінно і зустрічається рідко. Якщо на бирці ви побачите «50/50» - це означає, що в пуховику 50% пуху і стільки ж пера. Цей пуховик призначений для теплої зими. Чим більше у складі вироби пуху (перша цифра), тим він тепліше. Чим легше пуховик, тим більше в ньому пуху. Зустрічаються невимогливі у догляді пуховики з синтепоном всередині (polyester), ватники (cotton) і з вовняним наповненням (wool). У цій статті ми поговоримо про те, як прати пухові та пухово-пір'яні вироби.


Перед пранням потрібно придбати рідкий порошок або спеціальний засіб для прання
пуховиків. До того, як відправити пуховик в пральну машину, потрібно оглянути його на предмет особливо забруднених місць (манжети, комір, кишені), і якщо такі є, замити їх милом. Не варто використовувати шампунь або порошок, так як вони дуже піняться і довго вимиваються з виробу. Мило краще використовувати спеціальне господарське - світле, але з позначкою «проти плям».
Всі блискавки, гудзики та інші застібки потрібно застебнути. Прати пуховик рекомендують вивернутим навиворіт - так ви не пошкодите зовнішню сторону виробу. Не варто прати відразу кілька пуховиків - якість прання може бути незадовільним, та й вироби можуть злиняти. Не можна прати пуховик з іншим одягом. Цілком ймовірно, що після прання ваш улюблений светр буде схожий на шубу діда Мороза - пух здатний зіпсувати будь-яку річ!
Врахуйте, якщо ще до прання з рядкових швів пуховика лізе пух, то, швидше за все, виріб прання не переживе. Також важливо, якого розміру квадрати відстрочені на пуховику. Чим вони менші, тим більша ймовірність того, що пух не зіб'є. Такий пуховик може успішно «пережити» добрий десяток прань.

Прання та віджим


Дуже важливо вибрати правильний режим для прання пуховика. Ні про які високі температурах мова не йде. Тільки 30 градусів. Режим прання повинен бути делікатним, наприклад, «Шерсть», «Синтетика» або «Ручне прання». Ці програми передбачають дуже дбайливе прання, після якої пух з швів не полізе. До речі, добре, якщо в режимі передбачено два або три циклу полоскання, які вимиють з пуху всі миючі засоби. Якщо ж такого немає, додайте примусово полоскання (режим «Додаткове полоскання» або «Полоскання +»).
Віджим теж повинен бути не надто інтенсивним, щоб пух не загубив. Нижня межа віджиму - 600 оборотів. Багато хто думає, що розводи на попрану виробах утворюються через недостатнє віджиму. Насправді, всьому виною якість і чистота пуху. Якщо пуховик дешевий і світлий - розводи вам гарантовані!
Обов'язково періть пуховик зі спеціальними м'ячиками для прання. Їх вартість не велика, але в народі давно знайдена альтернатива - м'ячики для великого тенісу. Досить двох-трьох м'ячів - вони не дадуть пуху збитися в грудку ні при пранні, ні при віджиманні. Якщо не впевнені в якості м'ячів, краще заздалегідь виперіть їх в машинці з порошком, іноді жовта фарба линяє. Якщо ви турбуєтеся про стан вашої пральної машини, не бійтеся - неодноразово перевірено, що барабан м'ячами не пошкоджується. Пралка розрахована на прання кросівок, а м'ячі не важче їх.

Як правильно сушити пуховик

Від того, як ви будете сушити пуховик, залежить 90% успішності прання.
Отже, ви дістали пуховик з пральної машинки. Розстебніть блискавки і застібки, виверніть його наявності. Тепер акуратно розправте пух руками. Ви відразу побачите, що він опустився на дно кожної відстроченою осередки. Тепер постарайтеся його розтягнути до країв комірок. Після цього повісьте пуховик на тремпель - саме у висячому положенні його і потрібно буде сушити.
Заздалегідь скажу, що сушити пуховик в горизонтальному положенні, розкладеним на рушник не можна. Повітря повинно проникати крізь виріб, інакше пух загніє і з'явиться дуже неприємний кислуватий запах, позбутися якого нелегко. Та й підгнилий пух вже безнадійно зіпсований і гріти як раніше вже не буде.
Друга небезпека - занадто гаряче повітря - він здатний пошкодити перо (а воно додано в більшість пуховиків). Після сушки на батареї або за допомогою розжареного обігрівача, пір'я розпадуться, а очин почне пролазити через тканину пуховика.
Ідеальний варіант сушіння пуховика - теплий літній день, тінь, легкий протяг. Тому прати пуховики краще по закінченні холодного сезону. Але можна створити такі умови штучно. Наприклад, прочинити вікно в кімнаті на провітрювання, включити обігрівач з вентилятором (тільки, щоб він не дув надто гарячим повітрям) і помістити в це приміщення пуховик. У міру висихання, потрібно періодично струшувати виріб, розправляти пух руками, вивертати його.
Пам'ятайте: буде здорово, якщо ваш пуховик висохне швидко - так пір'я і пух НЕ загинє. Тільки не переборщіть з температурами.
Ще під час сушіння пуховик потрібно періодично отхлопивать спеціальною хлопавкою для вибивки килимів. Особливо добре отхлопать треба, коли пуховик остаточно висохне.
Не гладьте пуховик праскою! Більшість виробів не мають мятого виду після прання, але якщо так все ж сталося, краще використовуйте отпариватель для одягу.

Що робити після невдалого прання?

Ваш пуховик став схожий на вітровку, пух збився в один клубок і розправлятися не планує, а на тканині проступили брудні розводи? Що робити тепер? Можна, звичайно, здати пуховик в хімчистку, але, як правило, там реанімацією виробів займатися не будуть і гарантій ніяких не дадуть! Та й вам втрачати нічого, тому можна спробувати «оживити» пуховик самому.
Проведіть прання і сушіння за правилами, описаним вище. Тільки обов'язково по мірі висихання пуховика повторюйте машинний віджим (режим, при якому вода не надходить в барабан) з тенісними м'ячиками. Підсох пуховик, віджали і знову повісили сохнути. Рази за три-чотири «начинка» пуховика розправиться. З брудними плямами допоможуть боротися спеціальні засоби для прання - вони дійсно прибирають розводи і добре очищають неякісне перо. Хороший віджим та швидка сушка теж просто необхідні.
Вдалою прання!

Немає коментарів:

Дописати коментар