пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

Історія свята Хелловін

 Свято Хелловін


Що це за свято Хелловін?Чи замислювалися ви над цим? Що відзначається в цей день і звідки взялися ці ритуали і традиції? Навіщо дорослі і діти вбираються в різні костюми і лякають один одного?
Коріння цього дивовижного свята починаються з часів дохристиянської епохи. Племена кельтів, які проживали на території Англії, Ірландії та Північної Франції, ділили рік на дві частини - зиму і літо. 31 жовтня вважалося у них останнім днем ​​року. За старим календарем друїдів новий рік в Англії настає 1 листопада, і напередодні, 31 жовтня, потрібно прогнати всіх злих духів, які в цю ніч виходять на білий світ. Для цього і готується спеціальний ліхтарик. Зазвичай його роблять з гарбуза, але можна зробити і з ріпи або великої дині. Цей день також означав закінчення збору врожаю і перехід на новий - зимовий сезон. З цього дня у кельтів починалася зима.

Святкування Нового року відбувалося в вночі на перше листопада. У цю ніч за стародавнім повір'ям кельтів світи живих і мертвих відкривали свої двері, і мешканці потойбічного світу пробиралися на землю. Для того щоб не стати жертвами духів і привидів, кельти гасили в своїх будинках вогонь, надягали на себе звірині шкури, щоб відлякувати непроханих прибульців. На вулиці біля будинків залишали частування для духів, а сам народ збирався біля вогнищ і приносив у жертву тварин. Після жертвопринесення люди брали священний вогонь, щоб внести його до себе в будинок. Символом свята був гарбуз. Він не тільки означав закінчення літа і збору врожаю, а й відлякував злих духів священним вогнем, який запалювався всередині неї.
Ця традиція передавалася з покоління в покоління аж до першого століття н.е. Після вторгнення римлян, кельти, що живуть на островах Британії та Ірландії, були змушені відмовитися від більшості язичницьких обрядів і звичаїв і прийняти християнську віру. Однак народ пам'ятав про це свято і передавав розповіді про нього своїм нащадкам.
Згідно з наказом Папи Григорія III в дев'ятому столітті свято День всіх святих був перенесений на перше листопада. Цим християнська церква хотіла викорінити язичницькі традиції, однак сталося зворотне, свято знов почали святкувати. Передсвяткова ніч, в староанглійській мовою, звучала як All Hallows Even (Вечір всіх святих), або скорочено - Hallowe'en, ще коротше - Halloween. Так і з'явилася сучасна назва цього свята.
Свято Хелловін відзначається досі за старими традиціями. Цієї ночі люди надягають різні костюми, влаштовують маскаради і конкурси. Головним символом свята, як і століття тому, залишається страхітливого вигляду гарбузова голова з палаючою свічкою. Цієї ночі діти стукають у будинки і кричать: «Пригощай або пошкодуєш!». Для того щоб захиститися від цих маленьких «злих демонів» слід пригостити їх якими-небудь солодощами, що є свого роду жертвою. Інакше їх справжні побратими по "легіону нечистих" цілком можуть жорстоко пожартувати над вами.
Є ще одна легенда, згідно з якою істинним джерелом походження даної традиції є п'яниця на ім'я Джек, який уклав угоду з дияволом.

Немає коментарів:

Дописати коментар